Juni 2009


Zondag 7 juni (Wandeling)
Diamantwandeling -
Ontwikkeling van de industrie

De Weesperbuurt telt veel overblijfselen van de eens zo omvangrijke Amsterdamse diamantindustrie. De ontwikkeling van huisnijverheid naar grootschalige op stoom en later op elektriciteit aangedreven fabrieken is nog duidelijk in het straatbeeld terug te zien. Ook de handel en het vakbondswezen hebben hun sporen nagelaten. De wandeling voert vanaf het hoofdkantoor van de Diamantwerkersbond (ANDB) in de Henri Polaklaan langs diverse diamantfabrieken, het hoofdkantoor van de Handwerkers Vriendenkring naar de Diamantbeurs aan het Weesperplein.
Startpunt: De Burcht
Gids: Daniël Metz

 
 


Zondag 21 juni (Wandeling)
De Zuidas
Aan de zuidzijde van de stad Amsterdam ontwikkelt zich in rap tempo een nieuwe wijk als het toekomstige zakencentrum van de regio Amsterdam. Er wordt stevig ingezet op een internationale uitstraling om de grote bedrijven binnen te halen. De inrichting en vormgeving van dit gebied wordt dan ook als speerpunt aangewend om de concurrentie met vergelijkbare gebieden in Nederland, bijvoorbeeld Kop van Zuid in Rotterdam, en zelfs Amsterdam - de Zuidelijke IJ-oever - aan te gaan. De wandeling zal juist dat laatste aspect, het streven naar een bijzondere, goed ontworpen en hoogwaardige woon\werkomgeving, laten zien.
Startpunt: zuidhoek kruising Beethovenstraat en Prinses Irene straat
Gids: Jeroen Baars

 


Zondag 28 juni (Wandeling)
Van Park naar Plein -
Tussen Museumplein en Overtoom

Het Museumplein hoort tot de eerste geplande stadsuitbreidingen van Amsterdam aan het eind van de 19e eeuw. Er moest hier een luxe wijk ontstaan, met villa's, tuinen en openbare gebouwen, waaronder musea; en dat alles om een groot plein heen gebouwd. Deze plannen zijn grotendeels gerealiseerd, waardoor het Museumplein nu een van de meest imposante stadsgezichten van Amsterdam biedt. Maar het plein is niet los te zien van de buurten er omheen, met name rond het Vondelpark. We zullen dan ook luxe straten als de PC Hooft en de Vondelstraat (als bijna privéproject van Pierre Cuypers) bewandelen.
Startpunt: Vondelstraat bij het Marriotthotel
Gids: Vincent Rottier